Ваксините за борба с рака ще бъдат масово достъпни преди 2030

...
Ваксините за борба с рака ще бъдат масово достъпни преди 2030
Коментари Харесай

Първите ваксини срещу рак може да са масово достъпни преди 2030 г.


Ваксините за битка с рака ще бъдат всеобщо налични преди 2030 година, настояват съпрузите проф. Угур Шахин и проф. Йозлем Туречи, основатели на една от най-успешните ваксини против COVID-19, написа " Ню Йорк таймс ".

Уроците, научени в пандемията, ще ускорят лекуването на рак, основано на mRNA технологията, твърдят те.

Двойката създава компанията BioNTech в Майнц, Германия, през 2008 година, с цел да работи главно върху рака. Когато стартира пандемията, те трансформират фокуса на разработките си, с цел да основат ваксина против ковид в съдействие с фармацевтичния колос Pfizer.

Тяхната ваксина употребява иРНК, която се свързва с шиповия протеин на ковид, учи клетките на имунната система да го разпознават и да се борят с него. „ Това, което разработвахме в продължение на десетилетия за създаването на ваксина против рак, улесни появяването на Коронавирус имунизацията. Сега се връщаме към главната цел в научната ни работа - основаването на ваксина против рак “, споделя проф. Тюречи пред Би Би Си. Тя акцентира, че таман опитът от пандемията им е дал повече познания за това по какъв начин по-бързо и дейно да се създават ваксини, както и наблюдения реакцията на имунната система на иРНК имунизациите при огромен брой хора.

Според проф. Шахин имунизациите против рак ще бъдат необятно налични преди 2030 година " Учените са склонни да демонстрират примирение, допълва го проф. Тюречи, „ тъй като природата и биологията имат толкоз доста секрети “, само че всяка стъпка в опитите за лекуване им оказва помощ да „ схванат повече за това против какво сме изправени и по какъв начин да се оправим с него “. Тя признава, че учените постоянно се двоумят, когато би трябвало да оповестят, че имат лек против рака. " Имаме редица пробиви и ще продължим да работим върху тях ”, споделя ученият.

Ваксините против рак ще работят сходно на тази против Коронавирус -ще учат човешкия организъм да създава антигенни молекули, открити в тумора, тъй че да може да разпознае и почисти всички кафези, останали след отстраняването му.

През юни, на конференцията на Американското сдружение по клинична онкология в Чикаго, BioNTech показа резултатите от изследване в ранен етап при пациенти с рак на панкреаса. Половината от 16-те доброволеца, на които е приложена имунизацията, са били без рак 18 месеца след отстраняването на тумора. При останалите осем не е имало Т-клетъчен отговор - шест са умряли или ракът им се е появил още веднъж. Ракът на панкреаса е най-често срещаният гибелен рак, 90% от пациентите умират в границите на две години след диагностицирането. Подобно изпитване се организира и при пациенти с рак на червата. Много компании имат ваксини против рака в развой на клинични изпитвания. Някои са персонализирани, непосредствено ориентирани към протеини от израстък на пациента, а други просто са ориентирани към антигени, които нормално се намират в техния тип рак.

Точно както науката беше нашият път за излизане от пандемията, науката е нашият път към успеха над рака. Оптимисти сме, че в бъдеще ще забележим mRNA технология и други вълнуващи подходи за ваксини, които дават на лекарите повече благоприятни условия за лекуване, с цел да победят рака, коментира  доктор Сам Годфри, специалист от най-голямата самостоятелна организация, чиито проучвания са отдадени на онкологичните болести - Cancer Research UK. - " Ваксина против рак " звучи като чудотворна вероятност, само че е по-близо до действителността, в сравнение с си мислите. Вече използваме ваксини за справяне с вируси, за които е известно, че предизвикват рак, споделя доктор Годфри.

HPV имунизацията защищава от човешкия папиломен вирус, за който е известно, че предизвиква рак на маточната шийка и други. Ваксината против хепатит В защищава от вирус, който може да аргументи рак на черния дроб. Следващото потомство ваксини против рак има за цел да имунизира хора, които към този момент са имали рак, като предварителна защита против връщането на заболяването.

Има разнообразни подходи в създаването на тези препарати. В случая на BioNTech имунизацията ще употребява иРНК, с цел да научи тялото да разпознава антигени или химични маркери, открити в тумора на пациента. Ако туморни кафези останат в тялото след отстраняването на карцинома, имунната система би трябвало да ги разпознае и унищожи.

Други компании, разработващи ваксини против рак, възприемат по-малко персонализиран метод като учат тялото да открива и нападна антигени, които по принцип се откриват в туморите, вместо тези в личния специфичен карцином на пациента. Учените признават, че към момента има провокации за превъзмогване като обстоятелството, че раковите кафези потискат имунната система, както и някои обичайни лекувания за рак. Това може да затрудни имунната система в устрема ѝ да открие и унищожи раковите кафези, даже в случай че имунизацията я " учи " да прави това. Преди три години концепцията за произвеждане на ваксина против нов вирус за няколко месеца изглеждаше съвсем фикция. Не би било полуда да заложим на учените и в битката против рака, обобщава " Ню Йорк таймс ", представен от " Офнюз ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР